Er du vegetar? Her er endnu et argument for fortsat at spise grønt og kødfrit: To danske forskere har igennem 5 år undersøgt sammenhængen mellem vores tarmflora, også kaldet tarmmikrobiota, og type-2 diabetes. Studiet fandt, at man ved at ændre sin kost og spise grønt og fedtfattig mad, formodes at kunne nedsætte sandsynligheden for type-2 diabetes.
Professor og forskningsdirektør Oluf Borbye Pedersen udtaler:
»Vi ved, at du radikalt kan ændre din tarmmikrobiota, hvis du lægger dine kostvaner om. For eksempel kan du med en mere grøn kost ændre dine tarmbakterier, og hvad du producerer af stoffer, på 48 timer. Så der ligger et enormt potentiale i vores bakterier, når vi begynder at forstå de tusindvis af molekyler, som bakterierne producerer, og hvordan de påvirker os som mennesker. De er absolut ikke blinde passagerer. De er konstant i et tæt samspil med vores egne celler i alle organer døgnet rundt«.
Ifølge tidligere forsøg har det vist sig at øgede mængder af bakteriearten Prevotella copri og Bacteroides vulgatus er tæt forbundet med insulinresistens, både hos raske insulinresistente og type-2 diabetikere.
Han fortsætter:
»Vi formoder, at spiser du en fedtfattig, meget grøn kost, vil de her to bakteriearter forekommer i beskedne mængder og funktionelt være neutrale, uskadelige, eller måske ligefrem gode for kroppen. Men hvis du så spiser meget animalsk fedt, rødt kød og for få grøntsager, bliver de flere og skaber en ubalance. Og så begynder de formentlig at lave problemer«.
Noget tyder på at vi vegetarer er på rette vej i forhold til at have en tarmmikrobiota som reducerer risikoen for insulinresistens og risiko for type-2 diabetes.
Forskningen er præsenteret i tidsskriftet Nature, men du kan læse mere i denne artikel i Politiken: http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/ECE3296529/groen-kost-aendrer-dine-tarmbakterier-paa-48-timer/