Category Archives: Nyheder

Mere gris og mindre ko?

Skal kødspisere hellere spise mere svinekød end oksekød.

Thea Louise Munk Hansen skriver i dette humoristiske debatindlæg, om nogle oplevelser fra sit arbejde med at formidle omkring at leve vegetarisk, overfor arbejde børn og unge:

“De klamrer sig til deres pizzaboller med skinke, og jeg har sågar oplevet en dreng i 7. klasse, der demonstrativt åbnede en pakke pink salami og sendte den rundt, som var det flødeboller på en fødselsdag, selv om den nok indeholdt flere e-numre end egentligt kød.”

Læs også: Politisk forslag om afgift på oksekød fra Alternativet.

Og det lader til at være nemt at formidle til skole-eleverne:

 

“Det kræver ikke ret mange børnevenlige grafer at drage en konklusion: Animalske fødevarer påvirker miljøet meget i negativ retning, men der er en synder, der topper listen med den længste straffeattest: koen. Det er et ret nemt budskab at forstå i 7. klasse. Hvis man ikke vil opgive sit kød, har man stadig den mulighed at prioritere om i sit kødforbrug” skriver hun videre.

 

Læs hele debatindlægget på i Politiken her:

http://politiken.dk/debat/debatindlaeg/ECE3423974/vi-skal-have-meget-mere-gris-paa-gaflen/

Skal du rejse? Her er verdens top 10 veganerbyer.

Næste gang du rejser på ferie, kan du overveje at besøge nedenstående byer. De er nemlig blevet kåret som verden førende veganer byer ifølge PETA. Og det er ikke nødvendigt at rejse langt for at får kvalitet vegansk mad – tætteste by på listen er Berlin.

Kenneth Ibsen fra Dansk Vegetarforening udtaler til Jyllands-Posten:

”Jeg har lige været i Berlin, vegetarernes paradis her i Europa, hvor der findes rigtig mange vegetariske og veganske cafeer og restauranter. Jeg ved ikke præcis, hvorfor tyskerne er længere fremme, men et bud på, hvorfor Berlin har sådant et bredt udvalg af vegetariske og veganske muligheder, er, at der er et større kunstnerisk vælde og dermed også et større frisind og grundlæggende respekt for andres liv, herunder også dyrenes.”

Her er listen fra PETA over verdens førende veganer byer:

  • Portland (Oregon), USA
  • Berlin, Tyskland
  • New York, USA
  • Los Angeles, USA
  • Tel Aviv, Israel
  • Honolulu, Hawaii, USA
  • Taipei, Taiwan
  • Detroit, USA
  • Toronto, Canada
  • Chennai, Indien

Så nu kender du dine næste rejsemål!

Læs mere hos Jyllands-Posten:

http://jyllands-posten.dk/livsstil/ECE8910460/spis-groent-her-er-verdens-bedste-veganerbyer/

 

Verdens dyreste burgerbøf?

Har Bill Gates spildt 550 millioner kr?

Microsoft’s stifter og verdensrigeste mand, Bill Gates, har været med i udviklingen af den nye “højteknologiske” veganerbøf til burgeren. Bøffen som angiveligt smager af og ser ud som kød, er lavet udelukkende veganske proteiner og kan købes nu på restauranter i New York.

Ifølge flere anmeldere, smager den nye veganerbøf til forveksling som en oksekødsbøf.

Hvis du ikke er området omkring New York, kan du selv lave fine “lavteknologiske” veganer burgere af grøntsager, soja, svampe og andet godt.

Læs mere i Berlingske:

http://www.b.dk/nationalt/saadan-laver-du-en-burger-med-koedfri-boef

 

Uffe Elbæk og Alternativet lægger op til afgift på kødprodukter

En del af det politiske parti Alternativets partiprogram er at mindske Danmarks kødforbrug. En af midlerne til at gøre det er at sætte en afgift på kød.

Uffe Elbæk siger til DR:

”Kødproduktion spiller en meget stor rolle i forhold til den globale opvarmning. Kødproduktion i sig selv udleder mere CO2 end hele transportsektoren. Og så er for meget kød heller ikke sundt for os”

Alternativet har endda skrevet det ind i deres partiprogram at de gerne vil have en ”spis-grønt-dag” – altså en kødfri dag.

Her er et udklip fra partiprogram (forslag 3.4.1):

”Et menneske har ikke brug for mere protein end det, der findes i 300 gram kød om ugen. Som det ser ud lige nu, forbruger vi i gennemsnit ca. 240 gram kød om dagen. Hvis vi bringer det samlede kødforbrug ned til et niveau, der svarer til 100 gram kød om dagen per person, ville det have en lang række fordele.”

 

Læs den fulde artikel på DR her:

http://www.dr.dk/nyheder/politik/alternativet-vil-laegge-koedafgift-paa-hakkeboeffen

 

 

Er Ry og Silkeborg Danmarks nye vegetar centrum?

Vegetar-trenden i Danmark ses mest i de større byer, men også i området omkring og Ry og Silkeborg.

I dette indslag fra DR’s P1 morgen hører vi bl.a. analysechef fra Coop Danmark, Lars Aarup, om detailhandelskædens overvejelse omkring det stigende antal vegetarer i Danmark. Overordnet ser Lars Aarup to veje for vegetarprodukter i detailhandlen. De to veje er enten ”køderstatningsvejen”, hvor kunderne efterspørger vegetariske produkter som erstatning for kød, eller en mere grøntsagsbaseret vegetarisk vej. Hos Coop holder de specielt øje med området omkring Silkeborg og Ry for at se på forbrugernes vegetariske trends.

P1 Morgen taler herefter med Rikke Christiansen fra Ry. Hun fortæller om hendes årsager til at blive vegetar, og giver samtidigt et bud på hvorfor der er så mange vegetarer og veganere i Ry og Silkeborg området.

Hvilken vej er du mest til? Spiser du vegetariske køderstatningsprodukter eller spiser du mere ”grøntsags-vegetar”?

Hør det fulde interview via P1 Morgen her:

http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1/p1-morgen-2016-07-26#!/01:19:33

Vegetar-tarmflora? Ny forskning: Spis grønt og du forbedrer din tarmflora

Er du vegetar? Her er endnu et argument for fortsat at spise grønt og kødfrit: To danske forskere har igennem 5 år undersøgt sammenhængen mellem vores tarmflora, også kaldet tarmmikrobiota, og type-2 diabetes. Studiet fandt, at man ved at ændre sin kost og spise grønt og fedtfattig mad, formodes at kunne nedsætte sandsynligheden for type-2 diabetes.

Professor og forskningsdirektør Oluf Borbye Pedersen udtaler:

»Vi ved, at du radikalt kan ændre din tarmmikrobiota, hvis du lægger dine kostvaner om. For eksempel kan du med en mere grøn kost ændre dine tarmbakterier, og hvad du producerer af stoffer, på 48 timer. Så der ligger et enormt potentiale i vores bakterier, når vi begynder at forstå de tusindvis af molekyler, som bakterierne producerer, og hvordan de påvirker os som mennesker. De er absolut ikke blinde passagerer. De er konstant i et tæt samspil med vores egne celler i alle organer døgnet rundt«.

Ifølge tidligere forsøg har det vist sig at øgede mængder af bakteriearten Prevotella copri og Bacteroides vulgatus er tæt forbundet med insulinresistens, både hos raske insulinresistente og type-2 diabetikere.

Han fortsætter:

»Vi formoder, at spiser du en fedtfattig, meget grøn kost, vil de her to bakteriearter forekommer i beskedne mængder og funktionelt være neutrale, uskadelige, eller måske ligefrem gode for kroppen. Men hvis du så spiser meget animalsk fedt, rødt kød og for få grøntsager, bliver de flere og skaber en ubalance. Og så begynder de formentlig at lave problemer«.

Noget tyder på at vi vegetarer er på rette vej i forhold til at have en tarmmikrobiota som reducerer risikoen for insulinresistens og risiko for type-2 diabetes.

Forskningen er præsenteret i tidsskriftet Nature, men du kan læse mere i denne artikel i Politiken: http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/ECE3296529/groen-kost-aendrer-dine-tarmbakterier-paa-48-timer/

 

The Terminator er tilbage – nu som vegetar!

The Terminator aka. Conan aka. Arnold Schwarzenegger er manden kendt verden over for sin karriere som bodybuilder, som guvernør og som action filmstjerne har fået en ny catch-frase:

“Less meat, less heat – more life”.

Schwarzenegger er blevet inspireret af sin ven, film-instruktør og mange-årige vegetar James Cameroun til at skære ned på sit kødforbrug.